Оборим и недостатъци в климатици

Всеки динамичен и съвременен човек днес би предпочел бързият, лесен и удобен, а наред с това и чист вариант за отопление или охлаждане. Ри това, когато има възможност да избира уред „две в едно“, то няма място за много двоумене.

На вашето внимание винаги изпъква много функционалността на климатици, но наред с привилегиите и плюсовете им съществуват редица неща, за които по-рядко, като че ли се замисляме. Ето, защо избрахме да се спрем именно на този въпрос:

Според възможностите на климатика параметрите им са повече от добри, но това далеч не достига нужният максимум.

Един случайно избран климатик от известна марка, по време на работа в стайни условия и при температура 20°C би имал следните параметри:

Като недостатък на първо място веднага може да посочим, това, че ефективността и мощта могат да паднат с понижаване на температура навън. Докато на вън температурите паднат драстично, то покачване калориите с помещенията ще става значително по-трудно. Дори при стандартна проверка, сами може да се убедим, как вътрешното тяло издухва само студен въздух. В такива случай, в най-студените зимни дни, употребата на климатика и отоплението от климатик изискват допълнителна мощност. Разбира се на пазара вече се предлагат и много по-мощни климатици, които не изискват необходимост от допълнително затопляне на помещенията.

На следващо място за недостатък на климатика може да вземем предвид високата цена, сравнена с тази на много други типове отоплителни тела. Тук обаче не бива да забравяме, че инвестицията в климатик е дългосрочна, а спестяването в ел. енергия си заслужава.

Някои смятат, че климатика създава големи количества шум, в резултат на потока въздух, преминаващ през него. Това обаче не е така, защото най-нови модели климатици работят с термопомпена инсталация. При тези модели термопомпата загрява вода, която отпраща към радиаторите.

В заключение нека споменем трите водещи предимства в избора на климатици, а те са:

1. Евтино отопление, в резултат на евтино гориво.

2. Възможности за охлаждане през лятото.

3. Лекота и практичност при употреба.